نی یکی از سازهای موسیقی اصیل ایرانی است که تبدیل به یک ساز جهانی شده است و تا به امروز نیز در هر آموزشگاه موسیقی تدریس می شود.
این ساز تنها ساز بادی به جا مانده از دوران باستان است.
یکی از شبیه ترین سازها به نی فلوت است که یک ساز بادی جهانی است.
در مقالات قبلی با این ساز بادی و همچنین ساز فلوت آشنا شدیم و در این مقاله با چند تمرین که به بهبود نفس گیری کمک زیادی می کند آشنا خواهید شد.
تمرین های بهبود نفس گیری در کلاس آموزش فلوت
تمرین با کاغذ
یک تکه کاغذ ده سانت در ده سانت تهیه کرده و آن را روی یک دیوار قرار دهید.
اکنون سعی کنید با فوت کردن متوالی ، کاغذ را روی دیوار نگه دارید و از افتادن آن جلوگیری کنید .
در صورتی که از طریق شکم تنفس و فوت کنید ، تنها مدت کمی قادر خواهید بود کاغذ را روی دیوار نگه دارید.
اما در صورتی که بازدم به وسیله لب ها صورت بگیرد باید بتوانید حدود ۲۰ الی ۳۰ ثانیه کاغذ را به دیوار بچسبانید.
نکته مهمی که نشان می دهد تمرین را به درستی انجام داده اید این است که پس از آن نباید هیچ گونه احساس خستگی داشته باشید یا نفس نفس بزنید.
فوت کردن روی کاغذ یکی از تمرین های جذابی است که به داشتن دمیدن منظم و یکنواخت کمک زیادی می کند و علاوه بر نوازندگان نی و نوازندگان فلوت برای نوازندگان سایر سازهای بادی و همچنین خوانندگان نیز بسیار پر سود خواهد بود.
تمرین با نی
فوت کردن به کاغذ تمرین پایه ای برای داشتن تنفس بهتر است که باید آن را به خوبی فرا بگیرید.
پس از آن نوبت به تمرین های بیشتر می رسد که می توانید از یک خودکار یا حبه قند برای آن کمک بگیرید.
اکنون سعی کنید دهان خود را به حالتی که در هنگام نواختن فلوت دارید درآورید و با گوشه لب ها با قدرت هرچه تمام تر بازدم خود را بیرون دهید تا بتوانید حبه قند یا خودکار را پرتاب کنید.
اکنون یک نی پلاستیکی در دهان خود قرار دهید و سعی کنید آن را طوری با لب های خود نگه دارید که گویی ساز را در دهان گرفته اید.
مجدد عمل بازدم را با قدرت تکرار کنید و سعی کنید حبه قند یا خودکار را حرکت دهید.
البته در ابتدای کار ممکن است بخاطر باز بودن لب ها و فرم دهان این کار مشکل به نظر برسد اما با تمرین و تکرار موفق به انجام این کار خواهید شد و از نتایج آن بر روی نوازندگی تان در بهترین آموزشگاه موسیقی حیرت خواهید کرد.
دمیدن آرام
در ادامه نوبت به تمرین مجدد آهسته دمیدن می رسد.
برای این تمرین یک پر را در کف دست خود قرار دهید و روی آن فوت کنید.
نکته مهم در انجام این تمرین این است که بازدم باید به گونه ای باشد که هم سرمای آن را روی دست خود احساس کنید و هم پر هیچگونه تکانی نخورد.
این کار به شما کمک می کند با بتوانید با قدرتی کم اما صحیح و یکنواخت در ساز خود بدمید و در نتیجه صدایی زیبا و صاف و گیرا از این ساز تولید خواهد شد.
استاد کیانی نژاد از اساتید با تجربه آموزش نی نوازی به این نکته اشاره کرده اند که در هنگام این نوع دمیدن بدن در حالت بسیار راحتی قرار می گیرد.
در نتیجه حتی اگر در هنگام اجرای زنده یا کنسرت ها ، نوازنده دچار استرس شدید یا اضطراب و تپش قلب شود ، اگر بر این نوع دمیدن تسلط داشته باشد به راحتی می تواند تمام صداها را به شکل دلخواه از نی تولید کند.
یکی از تکنیک های مورد تاکید ایشان این است که نوازنده باید فقط از بینی برای هواگیری استفاده کند و عمل بازدم یا همان فوت کردن داخل نی و فلوت را تنها با گوشه لب انجام دهد و هنگام تنفس بدن باید کاملاً شل باشد.
نو در پایان نکته مهم هنگام تنفس این است که قفسه سینه به هیچ وجه نباید تکان بخورد و دم و بازدم تنها به وسیله شکم باید انجام شود.